Preskočiť na obsah

4 spôsoby, ako prestať fajčiť klasické cigarety

Home » Blog » 4 spôsoby, ako prestať fajčiť klasické cigarety

Doba sa mení a klasické fajčenie je čoraz zriedkavejšie. Môže za to dlhodobá osveta o negatívnych účinkoch tabaku a splodín, ktoré spôsobujú vážne zdravotné problémy. Spôsobov, ako prestať fajčiť cigarety je veľa a žiaden z nich nie je univerzálny. Prejdime si niektoré z nich, ktoré sú, takpovediac, osvedčené.

  1. Radšej naraz, ako postupne

Ak sa chcete vyhnúť sklamaniam z odvykania, skúste prestať naraz. Postupné znižovanie počtu cigariet zafungovalo málokomu. Stačí, aby sa človek dostal do stresovej situácie a ihneď svoje pravidlá poruší. Zvyk je príliš silný. Preto je najlepší spôsob vysadiť cigarety hneď, a čo najrýchlejšie zvládnuť abstinenčné syndrómy. Samotný niktoín sa z tela odbúra do 48 hodín. Závislosť je teda najmä psychická.

2. Náplaste a žuvačky – nikotínové náhrady

Ak chcete prestať so splodinami okamžite, ale návyk nemôžete alebo nechcete opustiť, skúste alternatívy. Medzi najznámejšie patria nikotínové žuvačky alebo náplaste. Určite zvoľte radšej tieto, akoby ste mali siahať po tabakových produktoch. Samotný tabak je pomerne silne škodlivý.

3. Moderné lieky
Na trhu je v súčasnosti viacero liekov, ktoré dokážu “oklamať mozog” tým, že blokujú nikotínové receptory. Fajčiar už krátko po požití lieku síce skúsi fajčiť, ale necíti žiaden efekt cigarety. Lieky sú vysoko účinné, majú však rôzne pomerne nepríjemné vedľajšie účinky. Túto cestu si je potrebné preto dobre zvážiť.

  1. E-cigarety. Menej škodlivá odvykacia medzifáza

Ak si myslíte, že využitím alternatívnych fajčiarskych produktov sa dokážete postupne zbavovať závislosti na cigaretách, najmodernejším spôsobom sú tzv e-cigarety. Tie spaľujú nikotínovú alebo beznikotínovú náplň, a do pľúc sa dostáva nepomerne menej škodlivých látok, ako pri klasických cigaretách.

Aj tu si však treba vybrať kvalitný produkt, ktorý vyhovuje prísnym európskym normám. Tie zabraňujú, aby sa k spotrebiteľom dostali lacné čínske produkty s pochybným spôsobm výroby. Mnohé z nich môžu byť dokonca nebezpečné.

E-cigarety sú samozrejme lepšeou alternatívou oproti cigaretám. Nie sú však bez rizík. Ako pomoc pri odvykaní však poslúžia dobre. Najmä pre tých, ktorí nemajú silu prestať s cigaretami zo dňa na deň. Vo všeobecnosti produkujú menej zápachu, prichádzajú v ovocných príchutiach a rôznych nikotínových dávkach.

Každý si na odvykanie musí vybrať vlastný spôsob. Niekto na cestu ku slobode nastúpi rýchlo,
iný zase postupne. Dôležité je však urobiť rozhodujúci krok – dať zbohom klasickým cigaretám.