Preskočiť na obsah

Čo je vapovanie a ako vzniklo?

Home » Blog » Čo je vapovanie a ako vzniklo?

Vapovanie alebo vaping je hovorové pomenovanie používania elektronických cigariet alebo vaporizátorov. Tie umožňujú užívateľom inhalačného zariadenia vdýchnuť aerosol, často nazývaný „para“ alebo „dym“, ktorý vzniká zahrievaním e-liquidu.

Dnes je fajčenie e-cigariet mimoriadne populárne najmä preto, že fajčiari hľadajú menej škodlivé a kvalitné ochutené alternatívy klasických cigariet.

E-cigarety sú pomerne nový produkt. Prvé náznaky elektronických cigariet sa objavili v 20. storočí, no moderné verzie, ktoré sú podobné tým, ktoré poznáme dnes, sa začali objavovať na začiatku 21. storočia.

Roky 1927 – 1930:
Američan Joseph Robinson vyvinul prvé známe zariadenie podobné elektronickej cigarete. Volalo sa „mechanický butánový zapaľovací vaporizér“. Toto zariadenie malo podobu parnej cigarety. Napriek tomu, že Robinson získal na produkt patent, nikdy ho nevyvinul ani nepriniesol na trh.

1963, Pensylvánia, obchodník Herbert A. Gilbert vymyslel svoj „Smokeless“, hliníkový valček, ktorý je považovaný za prvú e-cigaretu na svete. Obsahoval kvapalinu, ktorá bola ohrievaná zariadením napájaným batériou, vďaka čomu sa vytvorila para, ktorú človek vdychoval. Medzi desiatimi príchuťami pary, ktoré vymyslel bola mäta, rum alebo škorica. Gilbert však nikdy nenašel spoločnosť ochotnú hromadne vyrábať jeho vynález a je doteraz známy ako kutil, ktorý predbehol svoju dobu o 55 rokov.

Roky 2003 – 2004:
Čínsky farmaceutický výskumník Hon Lik vyvinul modernú elektronickú cigaretu po tom, čo jeho otec zomrel na rakovinu pľúc. Hon Lik priniesol na trh svoju elektronickú cigaretu v roku 2004. Svoje produkty si nechal patentovať v USA, v Číne aj v EÚ.

Elektronické cigarety sa následne začali šíriť v Európe a v Severnej Amerike. V tomto období sa však začala aj výrazná diskusia o bezpečnosti a účinkoch elektronických cigariet, keďže ich bezpečnosť bola sporná.

Súčasnosť
Rastúca popularita elektronických cigariet viedla k vývoju nových modelov, chutí e-liquidov a technologických vylepšení. Od ich uvedenia na trh sa elektronické cigarety vyvíjali smerom k zlepšeniu ich výkonu a pohodlia používateľa. V súčasnosti sú e-cigarety v mnohých krajinách regulované, pričom sa kladie dôraz na bezpečnosť a reguláciu výroby a predaja. O ich zdravotnej neškodnosti sa naďalej vedú mnohé spory, faktom však ostáva, že ide o menej škodlivú alternatívu klasických cigariet, pretože človek nevdychuje decht ani iné splodiny.